Kuvittaja Pia-Maria Pohdon tarina

Ensimmäiset vuodet

Olikos se jo vuonna 2007, kun perustin yritykseni Pia-Maria Art & Designin? Aika menee hurjaa vauhtia. Aloitin taiteilijan uran silloin heti tammikuussa starttirahan turvin. Neljän kuukauden päästä minua pyydettiin kuitekin kesätöihin tuttuun säätiöön. Koska nykyäänkin olen myös päivätöissä, paras ratkaisu on ollut osa-aikainen yrittäjyys. Taiteilen siis lähinnä iltaisin ja viikonloppuisin.

Oman yrityksen perustaminen

Koko idea oman mikroyrityksen perustamisesta alkoi kehittyä jo vuonna 2005, kun viiden vuoden vaipanvaihtoliukuhihnan jälkeen alkoivat kuopus-kaksosenikin olla jo vähän isompia. En ajatellut palata vanhaan työhöni konsultiksi, ja mietin jotakin vielä vähän luovempaa. Muistelin, että ihan totta - minähän osaan piirtää!

Harjoitin vauvojen hoidon ajan uinunutta taitoani jokaisessa liikenevässä välissä (vaikka ne välit olivatkin joskus harmittavan lyhyitä ja etäällä toisistaan) ja uskalsin tehdä ratkaisevan liikkeen vuoden 2007 alussa. Kiitos yrityspalvelukeskus Luotsin, Uusyrityskeskuksen ja TE-keskuksen neuvonnan, askel ei tuntunut niin suurelta kuin ajatusta alkuun pyöritellessäni.

Oma työhuone

Suureksi riemukseni rintamamiestalomme laajennusprojektin yhteydessä valmistui myös oma työhuoneeni vuonna 2009. Eipä ole enää tarvinnut levittää värejä makuuhuoneen nurkkaan tai keittiön pöydälle! Iso pöytä, kaksi lipastoa, kirja- ja paperihyllyjä sekä lokerikko mahtuvat tilaan hyvin.

Taiteilijaäidin arkea

Taitaapa se perheenäidin arki aika samanlaista olla, oli ammatti mikä hyvänsä. Jostakin suunnasta kuuluu usein Äääitii!, juuri kun olen istahtanut aloittamaan. Oikeastaan kirjanpitokin pitäisi saattaa ajan tasalle ja muutama puhelukin soittaa, ruokaa pitäisi ihan kohta laittaa ja joskus varmaan vähän siivotakin, ja auh, kohta onkin aika kuskata lapsia harrastuksiin... Toki lasten kasvaessa ja jossain vaiheessa pesästä lentäessä on taas rauhallista keskittyä enemmänkin luovaan työhön. Hmm, tupsahtelevatkohan ne vauhdikkaat ideat sitten samaan tahtiin kuin ennenkin? 

Taiteellisessa työssä on parasta se, ettei se tunnu työltä. Kun vihdoin pääsen rauhassa piirtopöydän ääreen, silmiini syttyy välke ja tuntuu kuin lähtisin lentoon. Oma piirtopöytä on se saareke, missä saan tehdä juuri sitä, mitä olen aina halunnut. Eikä siihen kyllästy.

Laitan kullakin kerralla sopivimmalta tuntuvaa musiikkia soimaan ja aloitan. Joskus kyllä iskee se valkoisen paperin kammo ja päähän tupsahtaa ajatus: Entä jos en nyt osaakaan? Mitä jos tämä työ meneekin kertakaikkisen pieleen? Onneksi nuo ajatukset menevät ohi, kun pääsen vauhtiin – ja hyvä musiikki auttaa unohtamaan paperikammon!

Näiden vuosien aikana olen saanut piirtää monenlaista: herttaisten muotokuvien ja monipolvisten sukupuiden lisäksi joulukortteja yrityksille (mm. Riitan Herkku Oy, Harvia Oy, Kytölä Instruments Oy, Muuramen Kunta, H&H-tuonti), mainoskuvitusta, logoja, maisemia ja kuvituksia eri kohteisiin. Luomani hahmo Santtutonttu pitää minut varmasti aika kiireisenä jatkossakin, luulen ma! Uudet lastenkirjat ja kuvitukset, tarinallistamiset, pelisuunnittelu ja Satuseikkailu hahmoasussa tepastellen tuo hurjan mielenkiintoista sisältöä tämän taideyrittäjän elämään!

Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä!