Ripaus satua, kourallinen valoa ja väriä

Tunturitonttu

Tunturitontut elelevät pohjoisessa, lajinsa mukaisesti nimenomaan tuntureiden lähistöillä. Nämä tontut pitävät herkästä pohjoisen luonnosta huolta. Porojen hyvinvointi on erityisesti tunturitonttujen sydäntä lähellä. Monet naalit ovat myös kuin perheenjäseniä näille tontuille. Tunturitontut ovat mestareita löytämään ruokaa ja selviytymään karuissa olosuhteissa. Eipä ole täysi-ikäistä pohjoisen tonttua, jolta menisi navakassa tunturituulessakaan sormi suuhun. Todella kiperissä tilanteissa tunturitontut kutsuvat apua ajatuksen voimalla ja sitä saapuukin yleensä tuota pikaa. Tontuilla onkin erinomainen apuverkosto toisistaan ja lähiseudun eläimistä.

Levinneisyys ja elintavat

Jostain syystä siis mahdollisimman korkeat paikat viehättävät tunturitonttuja. Kun tunturitonttulapset ovat pieniä, on kuitenkin helpompaa asustella vähän alavammilla mailla. Sitten kun tonttu lähestyy aikuisuutta, hän asustelee ja mietiskelee jonkin aikaa Suomen korkeimman tunturin, Haltitunturin, kupeessa. Tämän talvisen retken jälkeen tunturitonttu on täysivaltainen Tunturikillan jäsen ja saa myös osallistua vuosittaisiin tonttukokouksiin. Kokouksiin saapuu tunturitonttuja ympäri maailmaa monien pohjoisten tuntureiden kupeista. Kaikilla on yhteinen huoli pohjoisen luonnon suojelemisesta.

Liikkuminen

Tuntureilla liikkuminen onnistuu parhaiten hyvillä suksilla, joilla on oma nimikin: Nuoahkkat. Kevyet kokopuusta veistetyt tervatut kelkat, pulkat ja reet ovat myös hyviä kulkupelejä. Kiireessä käytetään toki eläinten apua, kuten tekevät muutkin tontut. Ihminen liikkuu tuntureilla paljon hitaammin ja kömpelömmin kuin vuosisatoja asioihin perehtynyt tonttulaji. Joskus tontut yrittävät auttaa meitä ”paksukalloisia” myös ajatuksen voimalla näyttämällä oikean tien laavulle tai retkimajalle. Joskus tämä onnistuu hyvin ja joskus vähän huonommin. Tunturitontut ovat ihmisten suhteen aika epäluuloisia ja pitävät vain harvoja ystävinään.

Ravitsemus

Tämä onkin hankala kohta; kukaan ei tiedä tarkkaan, mistä tunturitonttujen ateriat koostuvat. Jotkut tutkijat ovat arvailleet, että lähinnä kuivatusta lihasta ja kalasta sekä lakkasoiden antimista. Karussa pohjoisen luonnossa ei arvaus liene kovin kaukana totuudesta. On myös uumoiltu, että tontut pystyvät käyttämään jäkälää ravinnokseen porojen tavoin, mutta tämäkin on vain arvailua.

Tunturitonttujen toivomus

Nämä jurot tontut eivät paljoa haaveile, koska keskittyvät lähinnä päivittäiseen ruuanhankintaan ja lämpimänä pysymiseen. Vuosittaisissa Tonttukiltojen tapaamisissa nousee kuitenkin aina esiin pohjoisen luonnon haavoittuvuus ja ihmisen lyhytnäköinen toiminta. Etenkin kaivokset saavat aikaan suurta tuumailua tunturitonttujen keskuudessa. Toisaalta tonttuja ilahduttaa luontomatkailu ja viisaat vaeltajat, jotka rakastavat pohjoisen luontoa ja korjaavat myös aina jälkensä. Tällaisten luontoihmisten polulle tunturitontut saattavat nakata vaikka kultahippusia kiitokseksi! 

Kuvat ja teksti: Pia-Maria Pohto Tutustuthan vielä muihinkin tonttuihin: Tunturitonttu Pajatonttu Tallitonttu Sukankerääjätonttu Citytonttu Metsätonttu Saaristolaistonttu Puutarhatonttu Leipuritonttu Kotitonttu Saunatonttu Joulutonttu Tonttumaiset kangastuotteet Tonttumaiset laudeliinat saunaan! Tilaa ihmeessä näitä uutuustuotteita koossa 150x50cm tai muita kangastuotteita helposti suoraan taiteilijalta laittamalla vain  sähköpostia tulemaan. Joulukortit Ovatko joulukorttiasiasi kunnossa? Tilaa setti tonttuja ja muitakin jouluisia kuvakortteja kaksi- tai yksiosaisina sähköpostitse suoraan taiteilijalta.  Tutustu  korttimalleihin jo etukäteen. Julisteet ja magneetit Haluaisitko antaa lahjaksi kauniita julisteita tai magneetteja? Katso lisätiedot näistä taruhahmotuotteista ja lähetä tilaus sähköpostitse suoraan taiteilijalle. Laitan ensin tilausvahvistuksen ja sitten kipaisen postiin tuotepaketin kanssa.

Kuvat ja teksti: Pia-Maria Pohto

Tutustuthan vielä muihinkin tonttuihin:

Tonttumaiset kangastuotteet

Tonttumaiset laudeliinat saunaan! Tilaa ihmeessä näitä uutuustuotteita koossa 150x50cm tai muita kangastuotteita helposti suoraan taiteilijalta laittamalla vain  sähköpostia tulemaan.

Joulukortit

Ovatko joulukorttiasiasi kunnossa? Tilaa setti tonttuja ja muitakin jouluisia kuvakortteja kaksi- tai yksiosaisina sähköpostitse suoraan taiteilijalta.  Tutustu  korttimalleihin jo etukäteen.

Julisteet ja magneetit

Haluaisitko antaa lahjaksi kauniita julisteita tai magneetteja? Katso lisätiedot näistä taruhahmotuotteista ja lähetä tilaus sähköpostitse suoraan taiteilijalle. Laitan ensin tilausvahvistuksen ja sitten kipaisen postiin tuotepaketin kanssa.