Ripaus satua, kourallinen valoa ja väriä

Tallitonttu

Tallitonttu on hevosten paras ystävä - ja toisinpäin. Tallitontun mielestä mikään ei voita pienen varsan katsetta tai valjasnahan tuoksua. Tallitonttu elää maailman parhaassa paikassa: hevostallissa. Vaikkei hevosia enää valjastetakaan kärryjen tai reen eteen kuin entisaikaan, on hevosia kuitenkin Suomessa useita kymmeniä tuhansia. Tallitontulle siis riittää harjattavaa, paijattavaa ja hoidettavaa. Parasta tallipuuhaa on varsan harjaaminen. Joskus pieni varsa voi olla niityllä juoksentelusta niin uuvuksissa, että nukahtaa harjan tasaisiin vetoihin. Tonttu voi tällöin itsekin käpertyä päiväunille varsan kaulalle.

Levinneisyys ja elintavat

Maaseudulla on eniten hevostalleja, joten tallitontutkin elelevät mielellään maaseudun rauhassa. Kun hevoset lähtevät ratsastajineen metsäpoluille, on usein tallitonttukin reissussa mukana. Se kuiskuttaa hevosen otsatukkaan tai korvan viereen piiloutuneena hepan korvaan rauhoittavia ohjeita. Tällöin hevonen harvemmin pillastuu tai on muutoin rauhaton. Sitä paitsi tuttu ääni kertoilee usein niin mielenkiintoisia juttuja, että hevoset eivät viitsi alkaa riehakoimaan.

Liikkuminen

Tallilla on paljon puuhaa, sen tietää jokainen tallityttö ja –poika. Hevoset ovat väliin kovin nälkäisiä ja jolleivät ihmiset ehdi heti tarjoilupuuhiin, joutuu pieni tonttu kantamaan selässään apetta ainakin ensihätään. Myös tallin lattiaa pitää siivota ja hevosia harjailla. Valjaat ja satulatkin kaipaavat monenlaista "putsuutointa ja rasvinkia". Kaikki tallityöt ovat kuitenkin hyvää liikuntaa ja tontun mielestä ihan parasta. Koska hevoset myös pitävät tontuista, yhteiselo sujuu luontevasti ja toinen auttaa toista parhaansa mukaan.

Ravitsemus

Tontut ovat kaikkiruokaisia, mutta hevosten tapaan kaikki kaura- ja viljatuotteet ovat tonttujenkin mieleen. Jos joskus viet hevosille porkkanoita tai vanhaa leipää, pistä osa vähän sivummalle, niin tonttukin saa osansa herkuista. Tallin joulu on jotakin erityistä, sillä tallitonttu on kutsunut usein koko maatilan eläimet luokseen aterialle. Illalla luetaan eläinsatuja tallilyhtyjen kajossa. Tunnelma on harras,  kuin Ensimmäisenä jouluna.

Tallitonttujen toivomus

Tallitontut toivovat, että ihmiset pitäisivät kotieläimistään oikein hyvää huolta. Kaikki eläimet ansaitsevat hyvän kohtelun, koska ne antavat sekä ihmisille että tontuille niin paljon iloa ihan vain olemalla olemassa.  Kaikki eivät kuitenkaan jaksa hoitaa kotona olevia eläimiään. Silloin ne pitäisi antaa jollekulle, joka jaksaa. Lemmikillä on vain isäntänsä tai emäntänsä.  Yritetäänhän kaikki yhdessä olla eläimille mahdollisimman kilttejä. 

Kuvat ja teksti: Pia-Maria Pohto

Tutustuthan vielä muihinkin tonttuihin:

Tonttumaiset kangastuotteet

Tonttumaiset laudeliinat saunaan! Tilaa ihmeessä näitä uutuustuotteita koossa 150x50cm tai muita kangastuotteita helposti suoraan taiteilijalta laittamalla vain  sähköpostia tulemaan.

Joulukortit

Ovatko joulukorttiasiasi kunnossa? Tilaa setti tonttuja ja muitakin jouluisia kuvakortteja kaksi- tai yksiosaisina sähköpostitse suoraan taiteilijalta.  Tutustu  korttimalleihin jo etukäteen.

Julisteet ja magneetit

Haluaisitko antaa lahjaksi kauniita julisteita tai magneetteja? Katso lisätiedot näistä taruhahmotuotteista ja lähetä tilaus sähköpostitse suoraan taiteilijalle. Laitan ensin tilausvahvistuksen ja sitten kipaisen postiin tuotepaketin kanssa.