Ripaus satua, kourallinen valoa ja väriä

Sukankerääjätonttu

Nämä tonttuset ovat oikeastaan kotitonttujen alalaji. Sukankerääjät ovat kuitenkin niin tärkeä laji, että ansaitsevat ihan oman lukunsa tonttuporukassa.  Sukankerääjätontut ovat hullaantuneet nimenomaan sukkiin: raidallisiin, ruudullisiin, pilkullisiin, joustovartisiin ja lyhytvartisiin, villaisiin ja silkkisiin. Moni on miettinyt, miksi he keräävät juuri sukkia ja mihin tarkoitukseen. Oikean vastauksen tähän tietävät vain sukankerääjät itse.

Levinneisyys ja elintavat

Sukankerääjätontut eivät ole niin yleisiä kuin tavalliset kotitontut, mutta kanta on koko ajan tasaisesti kasvanut. Ensimmäiset sukkia keräilevät yksilöt havaittiin siinä vaiheessa kun pyykinpesukoneet alkoivat yleistyä, eli viitisenkymmentä vuotta sitten. Nykyään heidän ahkeruutensa koetaan useissa talouksissa jo häiritseväksi, sillä sukille ei enää löydy pareja niin kuin ennen. Yleensä perheessä syytetään pesukonetta sukkien nielemisestä, mutta kyllä syyttävä sormi saa reilusti osoittaa sukankerääjätonttuja.  He kun eivät voi mitenkään vastustaa kokoelman täydentämistä uusilla sukilla. Kohteliaisuudesta he kuitenkin jättävät sukkaparista aina toisen omistajalleen.

Liikkuminen

Sukankerääjät liikkuvat vikkelästi ja jaksavat kantaa isojakin (sukka)kuormia. Monilapsiset perheet tai muuten isot yhteisöt ovat näiden tonttujen mieleen. Lasten muuttaessa pois kotoa tontutkin usein vaihtavat asuinpaikkaa, elleivät ole jo kovin iäkkäitä. Sukkikset pitävät hyvästä musiikista ja rakastavat kirjallisuutta ja eri taiteenlajeja. Jos isäntäväki on tarpeeksi kulturellia, saattavat tontut jäädä asuinsijoilleen, vaikka väki vähenisikin. Matkustelu on erityisesti sukankerääjien mieleen. Matkoilta tarttuu mukaan tuliaisia - kukapa ei haluaisi matkan jälkeen nauttia eksoottisten sukkien väriloistosta!

Ravitsemus

Sukkatontut rakastavat viini-illallisia hyvässä seurassa. He ovat ahkeria vierailemaan toistensa luona ja ihailemaan samalla keräilyharvinaisuuksia. Jos kotisi nurkasta kuuluu illalla vaimeaa musiikkia ja pientä puheensorinaa, keräilijätontut siellä kokkailevat yhdessä ruokaa. Yleensä pöytään kannetaan hummusta, couscoussalaattia, tapaksia ja mitä tahansa muutakin vieraalta kuulostavaa purtavaa. Toiset tontut saattavat pitää sukankerääjätonttuja hienostelijoina, mutta oikeasti he ovat oikein ystävällistä ja vieraanvaraista porukkaa.

Sukankerääjätonttujen toivomus

Nämä tontut toivoisivat, että kaikki ymmärtäisivät nauttia mukavasta keräilyharrastuksesta. Etenkin jotakin jo käytettyä, mutta hyväkuntoista ja kaunista on hauskaa kerätä. Toisaalta vanhasta tavarasta on osattava luopuakin, mutta vasta sitten kun se on käytetty loppuun. Sukistakin saa vaikka mitä: tonttusohvien päällisiä, makuupusseja, vaatteita, hattuja, tossuja, pieniä tyynynpäällisiä, matonkuteita, verhoja, lampunvarjostimia, joustavia pehmusteita, tyylikkäitä sukkapukuja... Ai mutta hei: ei mikään ihme, että tontut keräävät juuri sukkia: niistähän saa vaikka mitä!

Kuvat ja teksti: Pia-Maria Pohto

Tutustuthan vielä muihinkin tonttuihin:

Tonttumaiset kangastuotteet

Tonttumaiset laudeliinat saunaan! Tilaa ihmeessä näitä uutuustuotteita koossa 150x50cm tai muita kangastuotteita helposti suoraan taiteilijalta laittamalla vain  sähköpostia tulemaan.

Joulukortit

Ovatko joulukorttiasiasi kunnossa? Tilaa setti tonttuja ja muitakin jouluisia kuvakortteja kaksi- tai yksiosaisina sähköpostitse suoraan taiteilijalta.  Tutustu  korttimalleihin jo etukäteen.

Julisteet ja magneetit

Haluaisitko antaa lahjaksi kauniita julisteita tai magneetteja? Katso lisätiedot näistä taruhahmotuotteista ja lähetä tilaus sähköpostitse suoraan taiteilijalle. Laitan ensin tilausvahvistuksen ja sitten kipaisen postiin tuotepaketin kanssa.