Ripaus satua, kourallinen valoa ja väriä

Saunatonttu

Olisitko arvannut, että saunatontut löytyvät saunasta? He rakastavat eritoten puulämmitteisen kiukaan tuoksua, sytykkeiden tekoa, tulen virittämistä ja itse saunan lämpöä. Pienet tonttulapset oppivat jo aivan pieninä, miten kiuas sytytetään ja miten sytykkeet asetetaan puiden päälle ja väliin. Nykytontut osaavat sytyttää puut päältäpäin, ennen vanhaan ne sytytettiin alhaalta.  Saunatontuista osa on sähkösaunatonttuja, mutta puusaunatontut pitävät heitä vähän yksinkertaisina. Savusaunatontut ovat puolestaan oma, aika harvinainen lajinsa. Nämä nokinaamaiset tonttuset ovat niin ylpeitä saunastaan, että harvoin viitsivät pestä nenäänsä ainakaan täysin puhtaaksi. Sähkösaunatontut sitten puolestaan naureskelevat heille.

Saunatonttu, Suomen suloisin saunatonttu!

Saunatontuksi voi myös ryhtyä, vaikkei pienenä olisi asiaa ajatellutkaan. Santtu on tontun ja menninkäisen jälkeläinen eli tomminkainen. Eräänä päivänä se halusi lähteä etsimään itselleen omaa kotia. Erilaisissa kivoissa paikoissa vierailtuaan se huomasi pitävänsä hurjasti saunojen tuoksusta, saunatarinoista ja löylynheitosta. Uuden kotinsa se löysi mistäpä muualtakaan kuin Virpiön saunasta, keskeltä Jämsän saunakylää! Suloisesta tonttusesta ja sen tulevista seikkailuista voit lukea lisää sen omilta sivuilta. Santtutontun kanssa voi myös satuseikkailla aivan oikeasti! Mukana satuseikkailussa ovat usein sen hyvät ystävät Sädekeiju ja Pelle-Akusti. Myös kirjoissa lapset voivat seikkailla Santun kanssa, koska lapsen kuvan voi lähettää kirjojen tarinaa ja kuvitusta varten koska tahansa suoraan tonttuliinin omalta etusivulta.

Saunatonttujen levinneisyys ja elintavat

Suomessa saunatontuilla on hyvät oltavat, niin saunarakasta kansaa täällä asuu. On rantasaunaa, tynnyrisaunaa, saunalauttaa ja kylpylöistäkin löytyy vaikka minkämoista teemasaunaa.  Aika-ajoin saunatontut vaihtelevatkin saunoja keskenään tai sopivat kiertosysteemin porukalla: pari kuukautta saunotaan hotellin ruususaunassa ja seuraavaksi onkin vuorossa mökkisauna järven rannalla. Muutamaa eri sorttia kokeillaan, kunnes ollaan taas takaisin ensimmäisessä. Toiset tontut pitävät ensilöylyistä ja toiset jälkilämmöistä. Jos talon isäntäväki on kiireistä saunojatyyppiä, sellaisen talon saunatontut pitävät yleensä jälkilämmöstä. Jos taas ihmiset aikailevat saunaan lähdön kanssa, usein tontut ehtivät heittää rakastamansa kipakat alkulöylyt omia aikojaan. 

Liikkuminen

Jos ei innokasta saunaharrastusta oteta lukuun, saunatontut ovat muutoin aivan tavallisia tonttuja. Hekin pitävät hyvästä tonttuseurasta, luonnosta sekä maukkaasta ruuasta, eivätkä yleensä liikuskele lähialueita kauempana. Päivisin saunatontut puuhailevat puutarhassa tai nikkaroivat kaikenlaista käyttö- ja koristetavaraa. Osa tosin pitää kovasti urheilusta ja haluaa osallistua kilpailuihinkin esim. kävynheitossa tai rusakkoratsastuksessa. Santtutonttu pitää erityisesti uimisesta: se on voittanut tonttukisoissa sekä lumpsahdu- että polskimismitalin.  Porin seudun saunatontut ovat puolestaan jo muutaman vuoden ajan olleet Suomen mestareita sammakkopoolossa. Kukahan heidän menestyksensä salaisuuden selvittäisi? 

Ravitsemus

Saunatontut laittavat myös ruokansa saunassa. Kiuaskivien kätköissä (ja puusaunatontuilla myös tulipesässä) valmistuvat mehevät muhennokset ja erilaiset käristetyt ateriat. Yleensä ruuat valmistuvat vasta sitten kun ihmiset ovat jo saunoneet. Talonväki saunoo kyllä aina niin tohkeissaan, ettei huomaisikaan pientä nyyttiä kiukaalla tai pikkuruista pataa tulipesän nurkassa. Onko sinun sieraimiisi joskus leijaillut saunoessa vieno ruuan tuoksu? Nytpä tiedät siihen syyn.

Saunatontut toivovat vain, etteivät hyvät löylyt koskaan maailmasta loppuisi. Onneksi Suomessa ei ole tästä suurta pelkoa. Saunan lämpö hoitaa kehon lisäksi myös mieltä, joten murhemielellä olevien tulisi päästä usein saunaan. Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Nämä tontut ovat ymmärtäneet saunan hyvää tekevän vaikutuksen, ja toivovat ihmistenkin niin tekevän. 

Kuvat ja teksti: Pia-Maria Pohto

Tutustuthan vielä muihinkin tonttuihin:

Tonttumaiset kangastuotteet

Tonttumaiset laudeliinat saunaan! Tilaa ihmeessä näitä uutuustuotteita koossa 150x50cm tai muita kangastuotteita helposti suoraan taiteilijalta laittamalla vain  sähköpostia tulemaan.

Joulukortit

Ovatko joulukorttiasiasi kunnossa? Tilaa setti tonttuja ja muitakin jouluisia kuvakortteja kaksi- tai yksiosaisina sähköpostitse suoraan taiteilijalta.  Tutustu  korttimalleihin jo etukäteen.

Julisteet ja magneetit

Haluaisitko antaa lahjaksi kauniita julisteita tai magneetteja? Katso lisätiedot näistä taruhahmotuotteista ja lähetä tilaus sähköpostitse suoraan taiteilijalle. Laitan ensin tilausvahvistuksen ja sitten kipaisen postiin tuotepaketin kanssa.