Ripaus satua, kourallinen valoa ja väriä

Saaristolaistonttu

Saaristolaiset ovat ulkoilmatonttuja ja pitävät saaristomerta kauneimpana paikkana koko maailmassa. Ylellisestä rantaelämästä ei kuitenkaan voi puhua, sillä näiden tonttujen elo on aikamoista ahkeroimista. Etenkin syys- ja kevätmyrskyt koettelevat mieltä, eikä ole helppoa veneen tai mökinkään kunnossapito.  Saaristolaistontut kuitenkin selviävät tilanteesta kuin tilanteesta rauhallisella asenteellaan ja neuvokkuudellaan. Ahkeruuskaan ei ole haitaksi, sillä saaristossa jos jossakin tarvitaan käteviä käsiä ja kestäviä käsityön tuloksia.

Levinneisyys ja elintavat

Varsinaisia saaristolaistonttuja tavataan lähinnä Itämeren saaristossa aivan ulkosaaristoa myöten. Sisävesien saarissa elelee lähinnä metsätonttuja, jotka ovat tykästyneet veden läheisyyteen ja myös kalastelevat mielellään. Saaristolaistontut oppivat isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle saaristolaismökin rakennustaidot, sillä aivan heppoinen ei tonttujen asumus voi niin karuissa olosuhteissa olla. Läheisten saarten tontut kokoontuvatkin aina talkoilla rakennuspuuhiin, kun nuori tonttupari muuttaa yhteen. Kesäisin tontut korjaavat kalaverkkoja ja paikkaavat venettä sekä nikkaroivat jotakin uutta mökkiin. Kalastaminen on tonttujen elinehto, sillä kalaa kuivataan paljon myös talven varalle.

Liikkuminen

Nämä tontut ovat tottuneita kiveltä toiselle hyppijöitä. Pidemmät matkat taittuvat kätevästi veneellä tai vaikkapa lokin selässä lentäen. Kovalla tuulella veneily on pienellä venholla vaarallista ja niinpä saaristolaistontut ovat välillä riippuvaisia vesilintujen avusta. Vastavuoroisesti hyvästä kalansaaliista linnut saavat aina oman osuutensa.

Ravitsemus

Kalaruuistahan se saaristolaistonttujen ruokavalio lähinnä koostuu, mutta isommilla saarilla voi myös olla jokunen pelto tai kasvimaa. Parkitut kalannahat, kuivakalat sekä taidokkaat käsityöt ovat haluttua tavaraa tonttumarkkinoilla. Saaristolaistontut vaihtavat näitä mm. erilaisiin herkkuihin, jotka maistuvatkin erityisen hyvälle ulkoilmassa nautittuina.

Saaristolaistonttujen toivomus

Itämeri ei voi niin hyvin kuin sen pitäisi. Erityisesti tämä huolettaa saaristolaistonttuja.  Itämereen pääsee yhä saasteita ja ne kerääntyvät meren pohjaan. Mitä useampi kiinnostuu Itämeren suojelusta, sen paremmin kalat ja muu eliöstö voi ja sitä kautta myös tontut voivat. Saaristolaistontut toivovat, että ihmiset ottaisivat selvää Itämeren tilasta ja auttaisivat sitä paranemaan.  

Kuvat ja teksti: Pia-Maria Pohto

Tutustuthan vielä muihinkin tonttuihin:

Tonttumaiset kangastuotteet

Tonttumaiset laudeliinat saunaan! Tilaa ihmeessä näitä uutuustuotteita koossa 150x50cm tai muita kangastuotteita helposti suoraan taiteilijalta laittamalla vain  sähköpostia tulemaan.

Joulukortit

Ovatko joulukorttiasiasi kunnossa? Tilaa setti tonttuja ja muitakin jouluisia kuvakortteja kaksi- tai yksiosaisina sähköpostitse suoraan taiteilijalta.  Tutustu  korttimalleihin jo etukäteen.

Julisteet ja magneetit

Haluaisitko antaa lahjaksi kauniita julisteita tai magneetteja? Katso lisätiedot näistä taruhahmotuotteista ja lähetä tilaus sähköpostitse suoraan taiteilijalle. Laitan ensin tilausvahvistuksen ja sitten kipaisen postiin tuotepaketin kanssa.