Ripaus satua, kourallinen valoa ja väriä

Puutarhatonttu

Puutarhatonttu on iloinen ja työteliäs epeli, joka saa puutarhan kasvit kukoistamaan. Kasveille juttelevasta ja niitä ahkerasti hoitavasta isäntäväestä tonttu pitää erityisesti. Tonttu ilahtuu, kun puutarhaihminen kehuu komeata kukintoa tai hulppeata satoa – sehän on suurelta osin tontun ahkeroinnin tulosta! Taikatemppuihin eivät kuitenkaan puutarhatontutkaan kykene, jos on kyseessä oikein kuiva kesä tai jos kasvi on istutettu aivan väärään paikkaan.  Luonnonmukaisesta tuholaistorjunnasta sekä kimalaisten kukintoneuvonnasta tontut kyllä tietävät paljonkin. He ottavat hyvästä sadosta oikeutetusti vähän myös perheelleen sekä tehdäkseen vaihtokauppaa mm. pajatonttujen kanssa.

Levinneisyys ja elintavat

Puutarhatonttu viihtyy omakotitalojen pihamailla ja puistikoissa. Tätä tonttua tapaa kaikkialla missä puutarhaa ei tarvitse aivan alusta asti raivata ja perustaa, sillä se olisi pienelle tontulle aikamoinen urakka. Joskus puutarhatontut mieltyvät palstaansa niin kovin, etteivät malta lähteä, vaikka talon isäntäväki muuttaisi pois ja talokin ränsistyisi. Varo siis viemästä autiotalon komeita kasveja itsellesi, sillä siinä saattaa mennä tontun vuosien työ. Jos kasvin mukana muuttaa äkäinen puutarhatonttu, saakin hänen lepyttämisekseen tehdä aikamoisen lepertelytyön! Se kannattaa kuitenkin tehdä, sillä muuten voi puutarhan sato olla kovasti vaatimaton seuraavat vuodet.

Liikkuminen

Puutarhatontut saavat yllin kyllin liikuntaa päivittäisissä multaisissa askareissaan. Eikä puutarhalta kesäisin voi kovin kauaa pois ollakaan, etteivät kasvit lakastu. Kun sitten päivät lyhenevät ja sato on korjattu, vetäytyvät puutarhatontut joko pieniin puutarhamajoihinsa tai kortteeraavat kotitonttujen vierashuoneissa. Talviaika käytetään lähinnä puutarhakirjojen lukemiseen ja seuraavan kesän suunnitteluun.  Öisin puutarhatontut käyvät kuiskimassa ideoita puutarhaihmisten korviin, jotta hyvät ajatukset toteutuisivat yhteistuumin.

Ravitsemus

Porkkanoita, herneitä, lehtikaalia, retiisejä, tomaatteja, mansikoita…  kaikkia herkkuja, mitä kotipuutarhat voivat tarjota! Lisäksi piipahdus lähimetsikössä ja kas: marjat ja sienet täydentävät mainiosti näiden kasvissyöjien ruokavarastoja. Silloin tällöin voit viedä pihan koristekivelle tai kannon nokkaan pähkinäpussukan tai jotakin vähän eksoottisempaa maustetta. Ei sillä etteivätkö puutarhatontut suhteillaan niitä saisi hankittua itsekin, mutta kaunis ele antaa heille hyvän mielen.  Ja kukapa ei haluaisi puutarhansa asukiksi tyytyväistä tonttua?

Puutarhatonttujen toivomus

Puutarhatontut haluaisivat jokaisen kokeilevan jonkin kasvin kasvattamista siemenestä alkaen. Kasvun ihme pitää itse kokea läheltä, jotta sen hienouden oikeasti ymmärtää. Vaikka joskus tuntuu, että rikkakasveja pukkaa tuolta ja täältä, niin ilman kasveja ei olisi muutakaan elämää.  Tontut toistelevat vanhaa kiinalaista viisautta siitä, ettei mikään ole yhtä tärkeää kuin puutarhanhoito. Eikä sekään ole niin kovin tärkeää.   

Kuvat ja teksti: Pia-Maria Pohto

Tutustuthan vielä muihinkin tonttuihin:

Tonttumaiset kangastuotteet

Tonttumaiset laudeliinat saunaan! Tilaa ihmeessä näitä uutuustuotteita koossa 150x50cm tai muita kangastuotteita helposti suoraan taiteilijalta laittamalla vain  sähköpostia tulemaan.

Joulukortit

Ovatko joulukorttiasiasi kunnossa? Tilaa setti tonttuja ja muitakin jouluisia kuvakortteja kaksi- tai yksiosaisina sähköpostitse suoraan taiteilijalta.  Tutustu  korttimalleihin jo etukäteen.

Julisteet ja magneetit

Haluaisitko antaa lahjaksi kauniita julisteita tai magneetteja? Katso lisätiedot näistä taruhahmotuotteista ja lähetä tilaus sähköpostitse suoraan taiteilijalle. Laitan ensin tilausvahvistuksen ja sitten kipaisen postiin tuotepaketin kanssa.