Ripaus satua, kourallinen valoa ja väriä

Metsätonttu

Metsätontut elelevät nimensä mukaisesti metsissä – toiset pikku metsiköissä ja toiset taas aarniometsissä suurten soiden välissä. Metsätontut rakastavat luonnon rauhaa  ja eläinten seuraa. Nämä tontut seuraavat metsän eläinten puuhia ja auttavat näitä mielellään pesien ja pesäkolojen rakentamisessa sekä ruuan etsinnässä. Metsätontuilta kysytään usein tulevan kesän säästä tai talven lumitilanteesta. Vanhimmat tontut ovat seuranneet luonnon merkkejä jo vuosisatoja, ja osaavat ennustaa tulevat säät lähes poikkeuksetta oikein.  Joskus on lumentulo saattanut myöhästyä päivällä tai parilla –  mutta ovatpahan talvivalmistelut sitten tulleet ajoissa tehtyä!

Levinneisyys ja elintavat

Metsätontut asustelevat koko metsäisen Suomen alueella. Aivan eteläisimmässä osassa maata nämä tontut ovat harvinaisempia, koska kaupunkiasutusta on niin paljon. Todennäköisintä metsätontun tapaaminen on alueilla, joilla liikenteen ääni ei kuulu lainkaan. Nämä kukkamekot ja naavaparrat rakentavat talonsa yleensä ison puun juurakkoon tai kannon alle. Päältäpäin ei voisi mitenkään aavistaa, mitä pehmeän sammalen peittämän kannon alta löytyykään: puusta rakennettu sopivan kokoinen sali, makuualkovi sekä verstas. Joidenkin metsätonttujen kodista löytyy vielä vastaanottohuone, jossa vahingoittuneita lintuja ja pieneläimiä hoidetaan kuntoon.

Liikkuminen

Metsätontut liikkuvat mieluiten jalkaisin ja ovatkin toden totta vikkeliä ja nokkelia liikkeissään! Metsätontun sujuvaa kulkua katsellessa tuntuu parkourkin jäävän varjoon.  Joskus pidempiä matkoja taittaessaan tontut pyytävät kyydin ystävälliseltä metsälinnulta tai vaikkapa ketulta. Eläimiä ei tarvitse houkutella metsätonttua auttamaan, nämä sammalhatut kun ovat niin kovin tärkeitä metsän eläinten hyvinvoinnille.

Ravitsemus

Metsätontut nauttivat, kuinkas muuten;  metsän antimista. Etenkin ihmisille vaikeapääsyiset suuret metsät ovat täynnä toinen toistaan makoisampia marjoja ja sieniä. Metsätontut myös tietävät syötävistä kasveista ja juurista kaiken mahdollisen. Eipä juuri sen makoisampaa teetä olekaan kuin metsätonttujen keittämä puolukanlehtitee. Sienipaistokset ovat myös metsän herkkujen aatelia. Etelän metsien tontut vaihtavat mielellään pähkinäpuiden hedelmiä pohjoisen lakkasatoon ja etelän syötävät kukkaset voivat vaihtua pohjoisen kääpiin ja rohtokasveihin.  Kesä ja syksy on ruuan keräämisen ja säilönnän aikaa, talvella otetaan rennommin ja nautitaan kesän sadosta.

Metsätontun päivä

Metsätonttu herää auringon noustessa, jolloin päivänvaloa riittää mukavasti päivän tärkeimpiin askareisiin. Juhannuksen tienoilla eivät tontut kuitenkaan jaksa olla koko aikaa hereillä, vaan ottavat puiden varjoissa silloin tällöin nokkaunia. Metsätontun päivä koostuu kesäisin ja syksyisin metsän antimien keräämisestä ja niiden säilömisestä sekä erilaisista rakentelu- , käsityö- ja huoltohommista. Myös eläinten kanssa juttusilla aika kuluu mukavasti - etenkin korppien tuomat kuulumiset tonttu kuuntelee tarkkaan. Talvisin metsätontut viettävät kylmimmän ajan sikeästi nukkuen – vaikkakin tämä vanha tapa on nykyään leutojen talvien myötä väistymässä. Se, joka kesken pitkän pakkasjakson tämän metsähapsiaisen herättää, voi saada paljon vihaista mutinaa ja pahaa silmää osakseen.

Metsätonttujen toivomus

Metsätontut ovat kovin huolissaan saasteista ja ilmastonmuutoksesta. Tontut ovat jo vuosia nähneet huolestuttavan suunnan metsien voinnissa. Metsätontut toivovatkin hartaasti ihmisiä tekemään kaiken voitavansa, jotta maapallo metsineen voitaisiin pelastaa. Metsätonttu Bentte Lingontomte haastaa jokaisen lapsen istuttamaan pihalle puun. Jokainen uusi puu auttaa  maapalloa selviytymään tulevista vuosista pikkuisen paremmin.  

Kuvat ja teksti: Pia-Maria Pohto

Tutustuthan vielä muihinkin tonttuihin:

Tonttumaiset kangastuotteet

Tonttumaiset laudeliinat saunaan! Tilaa ihmeessä näitä uutuustuotteita koossa 150x50cm tai muita kangastuotteita helposti suoraan taiteilijalta laittamalla vain  sähköpostia tulemaan.

Joulukortit

Ovatko joulukorttiasiasi kunnossa? Tilaa setti tonttuja ja muitakin jouluisia kuvakortteja kaksi- tai yksiosaisina sähköpostitse suoraan taiteilijalta.  Tutustu  korttimalleihin jo etukäteen.

Julisteet ja magneetit

Haluaisitko antaa lahjaksi kauniita julisteita tai magneetteja? Katso lisätiedot näistä taruhahmotuotteista ja lähetä tilaus sähköpostitse suoraan taiteilijalle. Laitan ensin tilausvahvistuksen ja sitten kipaisen postiin tuotepaketin kanssa.