Ripaus satua, kourallinen valoa ja väriä

Leipuritonttu

Leipuritonttu voi olla lähtöisin oikeastaan mistä tonttusuvusta hyvänsä, onpahan vain tullut jossakin vaiheessa pahasti jauhotoukan puremaksi. Jos leipominen kiinnostaa vaikkapa tunturitonttua niin kovasti, ettei mikään muu tunnu miltään, niin tällöin tontusta tulee leipuri.  Jauhoja pääsee pöllyttelemään aluksi leipuritonttumestarin apulaisena ja myöhemmin apuleipuritonttulaisena.  Parhaat mestarit tekevät niin taidokkaita leipomotuotteita, etteivät ihmiset kuuna päivänä osaisi sellaisia taidonnäytteitä tehdä. Pikkiriikkiset yksityiskohdat ovat kertakaikkisen lumoavia. Ihan tekisi mieli possauttaa itseään Aku Ankan pienennyspistoolilla, jotta voisi kunnolla ihailla näiden tonttujen tuotoksia.

Levinneisyys ja elintavat

Isoissa leipomoissa on useita leipuritonttuja. Reviirit on jaettu hyvin tarkasti, vaikka samoja raaka-aineita voidaan joskus käyttääkin. Myös hyvistä kotikeittiöistä löytää innokkaita leipuritonttuja, jotka ovat hyvin ammattiylpeää tonttua. Leipuritontut auttavat ihmisten leipomuksia onnistumaan, vaikka ihan kaikkea tumpelointia eivät hekään voi estää. Joskus saattaa mestaritontun suusta pärähtää muutakin kuin jauhoja, kun hän oikein tulistuu tai innostuu apulaisiaan neuvomaan. Eräskin Länsi-Suomen tonttumestari nimeltään Korre Rämpsänen on leipuripiireissä kuuluisa sanaisen arkkunsa aukaisemisesta. Siinä voi herkemmällä apurilla mennä niin sanotusti jauhot suuhun.  

Liikkuminen

Suurimman osan vuotta leipuritontut pysyttelevät omassa keittiössään tai leipomossaan, mutta joskus he innostuvat etsimään uusia leivontaohjeita. Onpa täältä matkusteltu Intiaan ja Afrikkaankin saakka eksoottisia ohjeita paikallisilta mestaritontuilta pyytämään. Suomen mestarit ovat matkoilla valmiita jakamaan omia reseptejään, tällä alalla kun toimitaan reseptivapaasti. Aikoinaan sovittu Sacher-sopimus takaa vapaan reseptien liikkumisen maasta toiseen.

Ravitsemus

Leipuritontun ravitsemus on sangen hyvä, kuten arvata saattaa. Leipomoissa tiedetään terveellisen ravinnon merkityksestä ja ateria päätetään aina mitä ihanimpiin herkkuihin. Nämä herkut sisältävät paljon marjoja ja hedelmiä, eivätkä ole siis kovin epäterveellisiä. No, joskus ehkä hieman ihmisten makuun hieman liian makeita.  

Leipuritonttujen toivomus:

Leipuritontut toivovat, että ihmiset pitäisivät keittiönsä siisteinä ja leivonnan raaka-aineet aina hyvässä järjestyksessä. Jokaisen keittiön kuivakaapista tulisi löytyä vähintään neljänlaisia jauhoja, leivinjauhetta, sokeria ja suolaa. Kylmäkaapissa tulisi olla kermaa, maitoa ja voita. Leivontasuklaata olisi myös hyvä pitää aina käden ulottuvilla, samoin kuin vaniljajauhetta. Omia lempimausteitaan tontut vaihtavat keskenään tai valmistavat kasveista itse, mutta eiköhän järjestetä kunnon perusainekset tontuille. Jospa ne vaikka innostuisivat jättämään meille ihmisillekin aamiaispöytään maistiaisia?

Kuvat ja teksti: Pia-Maria Pohto

Tutustuthan vielä muihinkin tonttuihin:

Tonttumaiset kangastuotteet

Tonttumaiset laudeliinat saunaan! Tilaa ihmeessä näitä uutuustuotteita koossa 150x50cm tai muita kangastuotteita helposti suoraan taiteilijalta laittamalla vain  sähköpostia tulemaan.

Joulukortit

Ovatko joulukorttiasiasi kunnossa? Tilaa setti tonttuja ja muitakin jouluisia kuvakortteja kaksi- tai yksiosaisina sähköpostitse suoraan taiteilijalta.  Tutustu  korttimalleihin jo etukäteen.

Julisteet ja magneetit

Haluaisitko antaa lahjaksi kauniita julisteita tai magneetteja? Katso lisätiedot näistä taruhahmotuotteista ja lähetä tilaus sähköpostitse suoraan taiteilijalle. Laitan ensin tilausvahvistuksen ja sitten kipaisen postiin tuotepaketin kanssa.