Ripaus satua, kourallinen valoa ja väriä

Kotitonttu

Kotitonttuset ovat pieniä ja vikkeliä ja voivat piileskellä ihan missä vain! Yönsä ne nukkuvat yleensä välikatolla tai seinien pehmusteisiin tekemissään pikku ”pesissä”. Joskus joku pitkään siivoamaton komeron nurkkakin voi olla kotitontun lepopaikka. Päivänsä ne vilistelevät missä milloinkin, mutta yleensä aina sisätiloissa. Kotitontut ovat arkoja kylmälle, minkä vuoksi ne alun perin sisälle tulivatkin. Kotitontut ja kotihiiret ovat erottamaton parivaljakko – ikävää vain, että kotihiiret ovat niin harvinaisia nykyään. Sekös näitä tonttuja harmittaa! He tekevätkin kaikkensa, jotta kotihiiret voisivat paksusti.

Levinneisyys ja elintavat

Kotitonttuja on kaikkialla missä kotejakin, eli melko lailla koko Suomessa. Tämä tonttu on onnen tuoja ja myös se vilkkain ja hössöttävin laji. Haaverit ja onnettomuudet vähenevät huomattavasti, jos taloudessa on oma tonttu, paitsi itse tontuilla. Kun paljon säheltää, niin kaikenlaista voi kaatua ja pudota mennen tullen. Vaikka kotitontut ovatkin aikamoisia höseltäjiä, niin sähkölaitteiden kanssa he ovat tarkkoja. Monta kertaa päivässä he kiertävät tarkistamassa, ettei mikään ylikuumene. Jos joskus ihmiset ovat unohtaneet laitteita valmiustilaan, tontut käyvät niitä sammuttelemassa.

Liikkuminen

Kotitonttu on nopea! Kotieläimet ovat aika tottuneita tonttujen vilistelyyn, eivätkä muutaman kerran jälkeen jaksa heitä jahdatakaan. Turha yritys se olisikin, sillä kiinni näitä vipeltäjiä ei kyllä saa! Pikkuvauva-ajoistaan alkaen kotitontut pitävät vauhtia yllä – konttaamaankin ne oppivat alta aikayksikön ja löytyvät milloin voipaketin reunalta, milloin pölypalleron sisältä. Tonttuvanhemmilla onkin tapana imurin äänen kuullessaan järjestää vauvat varmaan paikkaan pois imurin tieltä. Tällaisia ovat esimerkiksi silmälasikotelot ja kirjojen takaosat kirjahyllyissä.

Ravitsemus

Kotitontuille on tarpeen liikkua paljon (ja kyllähän ne liikkuvatkin), sillä ihmisten herkut ovat tonttujenkin herkkuja: keksit, juustot, pullat, leivät, sokeriset herkut, puurot hillosilmineen… Kaikki paketit, mitkä pöydälle tai kaappiin avattuina jäävät, ovat pian huvenneet parempiin suihin. Harmi vaan, että aikuiset yleensä syyttävät lapsia kaappiherkuttelusta, vaikka todellinen syypää lymyilee posket pullollaan seinän välissä… Kyllähän kotitonttuset vähän ravitsevampaakin ruokaa pistelevät, mutteivät vaan voi vastustaa herkkuja, kun niitä näkevät.

Kotitonttujen toivomus

Kotitontut toivovat kotirauhaa. Että kaikilla olisi kotonaan hyvä olla. Perheet voisivat syödä vaikka kerran päivässä yhdessä ja tehdä aina silloin tällöin jotain kivaa koko porukalla. Erityisesti tontut pitävät jouluaskartelusta ja askartelusta yleensäkin. Jos perheessä innostutaan jotakin nikkaroimaan, niin kannattaa vilkuilla sivusilmällä nurkkiin. Kotitonttu on todennäköisesti niin kiinnostunut, että saattaa unohtaa pysytellä piilossa. Kun kotitontun on kerran nähnyt, se on helpompi havaita myöhemminkin. Jos tonttu huomaa, ettei asiasta tehdä numeroa, se ei ole enää niin tarkka piiloutumisestaankaan.

Kuvat jateksti: Pia-Maria Pohto

Tutustuthan vielä muihinkin tonttuihin:

Tonttumaiset kangastuotteet

Tonttumaiset laudeliinat saunaan! Tilaa ihmeessä näitä uutuustuotteita koossa 150x50cm tai muita kangastuotteita helposti suoraan taiteilijalta laittamalla vain  sähköpostia tulemaan.

Joulukortit

Ovatko joulukorttiasiasi kunnossa? Tilaa setti tonttuja ja muitakin jouluisia kuvakortteja kaksi- tai yksiosaisina sähköpostitse suoraan taiteilijalta.  Tutustu  korttimalleihin jo etukäteen.

Julisteet ja magneetit

Haluaisitko antaa lahjaksi kauniita julisteita tai magneetteja? Katso lisätiedot näistä taruhahmotuotteista ja lähetä tilaus sähköpostitse suoraan taiteilijalle. Laitan ensin tilausvahvistuksen ja sitten kipaisen postiin tuotepaketin kanssa.