Ripaus satua, kourallinen valoa ja väriä

Citytonttu

Citytonttu on todennäköisimmin entinen mylly- tai riihitonttu, joka on töiden loppuessa muuttanut kaupunkiin. Kaupungissa ei tarvita paksuja nuttuja eikä aina kenkiäkään, jos kadut on lämmitetty. Citytontut ovatkin tottuneet huiskimaan hommiaan ohuissa vaatteissa läpi vuoden. Sopeutuvaisena lajina citytontut ovat levittäytyneet monenlaisiin kiinteistöihin ja hoitavat mitä erilaisimpia tehtäviä. Lakitontut, matkaopastontut ja maahantuojatontut ovat kaikki uusia citytonttujen ammatteja, jotka muuttuva maailma on tuonut tullessaan. Esimerkiksi Lakiasiaintoimisto Tontmann&Puuhakas on kyllä ollut olemassa jo vuosikausia, mutta vasta kaupungistumisen alettua niin menestyksekäs.

Levinneisyys ja elintavat

Kaupungit houkuttavat asukkaikseen autioituvilta maaseudulta sekä ihmisiä että tonttuja. Toiset tontut (kuten metsätontut) rakastavat hiljaista luontoa, mutta toiset (kuten sukupolvien ajan huiskeeseen ja melskeeseen tottuneet entiset myllytontut) pitävät kaupungin menosta ja meiningistä. Nämä puuhakkaat kaupunkitontut tekevät kaikki työnsä sydämellä ja antaumuksella, joten mihinkään aikaa vievään harrastukseen heiltä ei yleensä liikene tunteja.  Joskus pieni rentoutuminen on kuitenkin paikallaan ja citytontut käyvät tapaamassa vaikkapa saunatonttuja ja rentoutuvat samalla hyvissä löylyissä.

Liikkuminen

Aktiiviset tontut keskittyvät kerran kaupunkiin asetuttuaan tiiviisti uusiin tehtäviinsä. Matkustella he ehtivät vain harvoin, ellei juuri sellainen kuulu heidän toimenkuvaansa. Vaikka citytonttu tekisi istumatyötä, eivät nämäkään tontut jaksa ihan koko aikaa istuskella vaan hoitelevat niitä myös seisten ja sopivat muiden kanssa asioista vaikkapa samalla kun kävelevät puistossa. Huvipuistoja citytontut eivät voi vastustaa, kesäaikaan he käyvät niissä kerta toisensa jälkeen.

Ravitsemus

Citytontut käyvät ravintoloissa lounailla ja päivällisillä, myös aamiaisilla. Suurten ravintoloiden keittiöistä löytyy kokki- ja leipuritontuille niin paljon aineksia, että niistä kyllä riittää yllin kyllin laitettavaa. Tonttujen omat nurkkaravintolat ovat joskus niin täynnä eri alojen citytonttuja, että hyvä jos sekaan mahtuu. Citytontut ovat oikeastaan kuin kaupunkilaisihmiset pienoiskoossa. Onkohan se hyvä vai huono asia?

Citytonttujen toivomus

Citytontut eivät toivo vanhoja hyviä myllyaikoja takaisin, sillä ovat jo parin sukupolven aikana tottuneet kaupunkilaisuuteen. Autojen pakokaasut ja pienhiukkaset kyllä haittaavat kaikkia kaupunkilaisia jonkin verran. Mitä matalammalla tien viertä kävellään, sitä mustempi on myös kulkijan nenän ja kehonkin sisäpuoli.  Jotakin ratkaisua tähän citytontut toivoisivat. Kaupungin ääniin ja autojen hurinaan he ovat kuitenkin jo tottuneet.

Kuvat ja teksti: Pia-Maria Pohto

Tutustuthan vielä muihinkin tonttuihin:

Tonttumaiset kangastuotteet

Tonttumaiset laudeliinat saunaan! Tilaa ihmeessä näitä uutuustuotteita koossa 150x50cm tai muita kangastuotteita helposti suoraan taiteilijalta laittamalla vain  sähköpostia tulemaan.

Joulukortit

Ovatko joulukorttiasiasi kunnossa? Tilaa setti tonttuja ja muitakin jouluisia kuvakortteja kaksi- tai yksiosaisina sähköpostitse suoraan taiteilijalta.  Tutustu  korttimalleihin jo etukäteen.

Julisteet ja magneetit

Haluaisitko antaa lahjaksi kauniita julisteita tai magneetteja? Katso lisätiedot näistä taruhahmotuotteista ja lähetä tilaus sähköpostitse suoraan taiteilijalle. Laitan ensin tilausvahvistuksen ja sitten kipaisen postiin tuotepaketin kanssa.